Helt ärligt, är du verkligen redo?

När du träffar någon som uppnått ett personligt mål eller kanske till och med lyckats med något så stort som att förändra sin livsstil vad brukar du säga/fråga då?

”Wow, vad har du gjort för att lyckas?”
eller
”Grymt, varför ville du göra detta?”

De flesta av oss ställer nyfiket den första frågan och lyssnar ivrigt på tipsen (som vi själva kan ha användning för) och missar helt att det absolut första och viktigaste steget i en hållbar förändring handlar om bara DIG. Ja, sanningen är att det inte kommer hjälpa med all världens praktiska tips och strategier om du inte mentalt redo är redo för en förändring.

Nu låter det komplicerat, vad menas med att vara mentalt redo?

Alla förändringar är en process i flera steg som går från att vi inte upplever ett problem till att vi blir medvetna om problemet och sedan så småningom påbörjar en konkret förändring.
Det är fullt normalt att vi i denna process fastnar i något som kallas ambivalens, dvs. vi pendlar mellan vi vill uppnå i förhållande till vad vi är beredda på att ge upp.

Alla förändringar innebär för- och nackdelar och om vi inte får en tydlig bild över våra egna positiva och negativa drivkrafter så kommer vi fastna i ambivalensen, dvs vi står och stampar på samma ställe med sk. ”mycket snack och lite action”. För att bli mentalt redo så behöver vi alltså utforska vår ambivalens och vilka för- och nackdelar som driver just dig.

Tips:
Detta kan du göra med övningen motivationskorset, se nedan.
Testa och se om den kan hjälpa dig att skapa en tydligare bild över vilka för- och nackdelar (kan vara både praktiska liksom dina tankar och känslor) som din förändring kan innebära. Du fyller i vilka för- och nackdelar du kan se med att fortsätta i nuvarande situation och sedan för- och nackdelar med vad du vill förändra och göra istället.

Så innan du börjar leta efter diverse tips och strategier för att lyckas med din förändring så ta istället det första grundläggande steget och utforska om du är mentalt redo

Published by

anniesw

Hej och välkommen! Jag heter Annie och är psykolog med ett stort intresse för träning och hälsa utifrån en psykologisk vinkel. För mig är det viktigt att göra psykologisk kunskap lättillgänglig och här på hemsidan skriver jag om hur du med hjälp av mentala tekniker kan utveckla ditt mindset för att både må och prestera bättre. När jag inte skriver om träning och hälsa så arbetar jag på Avonova företagshälsovård och möter dagligen chefer och medarbetare på flera Sveriges största företag och myndigheter. Fokus i mitt arbete ligger på stressrelaterade problem, chefshandledning och arbetsmiljö. Fritiden spenderar jag med mina älskade, tränar löpning, yoga, styrketräning och hoppning med min häst. Ja, det blir många helger med full aktivitet ute på tävlingar men jag älskar också en mysig hemmakväll i soffan. Hoppas jag kan inspirera och ge några tips, och om du inte hittar svaren du söker så tveka inte att fråga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s