Föda barn & springa marathon

Löpning i Central Park, New York – Annie Sönnerborg-Wadenhorn

Vad har att föda barn och springa marathon gemensamt?

Smärtan är långt ifrån jämförbar och oftast tar en förlossning betydligt längre tid men oavsett om du ska föda barn eller springa marathon så behöver du förberedda dig mentalt.

Inför förlossningen använde jag faktiskt liknande mentala tekniker som när jag springer marathon. Om man kämpar emot smärtan så spänner sig kroppen och förlossningsarbetet stoppas upp och riskerar att bli mer komplicerat. Jag tränade därför mycket på hur jag mentalt kunde hantera smärtan och saker som stod utanför min kontroll.

Några tips på mentala tekniker:

• ACCEPTERA det oundvikliga för det finns ingen mening att använda din kraft och energi att kämpa emot något som du inte kan kontrollera – ja, det kommer göra galet ont och du kommer antagligen bajsa på dig. Det kan hända även under ett marathon, haha!

• Hitta en NY TOLKNING/VINKEL på smärta. Smärtan kommer finnas där och faktum är att under en förlossning är smärtan ett BRA tecken på att din kropp förbereder sig och gör precis vad den behöver för att ditt/dina barn ska kunna födas. Under slutet av graviditeten tränade jag på att tänka ”smärtan är bra – andas nu igenom den”

• SLÄPP KONTROLLEN och våga lita på din kropp. Det fanns tillfällen när det bokstavligen kändes som att kroppen skulle gå isär och jag har en klar bild av hur jag tänkte ”jag fixar det, hänga med nu – häng med!”

• MÅLBILD – jag och min man hade jobbat mycket med att prata om och visualisera hur vi ville hantera situationen. Hur min man på bästa sätt kunde stötta mig OCH vi hade tydliga bilder av tillfällen som vi såg fram emot. En av mina målbilder var vår första promenad som familj tillsammans.

Det finns fysiska faktorer som vi inte kan påverka med vårt mindset och alla förlossningar som marathon är olika MEN en sak är säkert och det är att det GÖR skillnad om du är mentalt förberedd på att hantera smärta, släppa kontrollen och styra om fokus på det som hjälper och ger dig energi att klara situationen. Och i slutändan så handlar det kanske framförallt om att träna ditt mindset så att du fokuserar och lägger energi på det du själv kan kontrollera.

Published by

anniesw

Hej och välkommen! Jag heter Annie och är psykolog med ett stort intresse för träning och hälsa utifrån en psykologisk vinkel. För mig är det viktigt att göra psykologisk kunskap lättillgänglig och här på hemsidan skriver jag om hur du med hjälp av mentala tekniker kan utveckla ditt mindset för att både må och prestera bättre. När jag inte skriver om träning och hälsa så arbetar jag på Avonova företagshälsovård och möter dagligen chefer och medarbetare på flera Sveriges största företag och myndigheter. Fokus i mitt arbete ligger på stressrelaterade problem, chefshandledning och arbetsmiljö. Fritiden spenderar jag med mina älskade, tränar löpning, yoga, styrketräning och hoppning med min häst. Ja, det blir många helger med full aktivitet ute på tävlingar men jag älskar också en mysig hemmakväll i soffan. Hoppas jag kan inspirera och ge några tips, och om du inte hittar svaren du söker så tveka inte att fråga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s